rädsla och oro

PROVTAGNINGSRÄDSLA

lär dig hantera och möta

Jag hjälper dig, med de metoder du väljer, att hantera eller bli fri från din rädsla. Första mötet alltid gratis. Som konsult inom bemötande och provtagning vänder jag mig till sjukhus, hälso- och vårdcentraler i hela Sverige, se flik bemötande.

din oro och rädsla

Arbetet är ett samarbete i förtroende mellan dig och mig: handledd avslappning i provtagningssituationen eller förebyggande behandling. Din rädsla, dina tidigare erfarenheter av provtagning och dina önskemål om metod styr alltid vårt samspel. Här nedan presenterar jag kort de metoder du kan välja en eller flera av.  

HANDLEDD DJUPAVSLAPPNING*

Direkt här-och-nu i provtagningssituationen efter ett inledande samtal om hur du vill ha din provtagning. Du är medveten om omvärlden men kan oftast i ditt djupa avslappade tillstånd välja bort att registrera var du är, sticksmärtan eller annat du finner obehagligt i situationen. Att jag betonar oftast beror på att förmågan att nå djup avslappning varierar mellan oss människor och de situationer vi befinner oss i. Det har absolut inget med duglighet att göra. Hur det blev för dig och hur du vill ha det nästa gång talar vi om efter provtagningen. 

HYPNOS*

Hypnos är ett förändrat metvetendetillstånd som till exempel dagdrömmar och försjunkenhet i musik. Hypnos är alltid självhypnos, ett samspel mellan dig och mig som förutsätter ditt förtroende för mig, metod och situation. 

Vi människor har olika lätt att för att låta oss hypnotiseras, att nå och gå in i trans, och vi trivs olika bra där. Därför undersöker vi alltid innan med en mycket enkel övning hur du upplever hypnosen:

-Är detta en behandlingsmetod du tror du trivs med?

INFORMATION

En provtagningssituation är inte "bara ett stick", den är ett kort möte som innehåller allt från kontroll av personnummer till omplåstring av armveck eller finger. Jag berättar utifrån min yrkeserfarenhet om provtagning och du ställer frågor utifrån din erfarenhet som patient. Vi kan tala om:

- Vad händer under en provtagning - vad är viktigt?

- Varför gör eller frågar provtagarna alltid vissa saker?

- Är det OK säga jag är rädd eller att jag vill ha bedövningsplåster? 

SAMTAL

I lugn och ro och utan värderingar samtalar vi om det som är svårt och problematiskt för dig i provtagningssituationen. Att någon lyssnar och tar rädsla och oro på allvar är viktigt, att höra vad man tänker kan bli nyckeln till att förstå vad som behövs för att lösa problemet. Tillsammans ser vi rädslan i ögonen och funderar över hur du kan hantera den.  

Sagt av kund: "Det jag vill framhålla är din flexibla förmåga att kunna anpassa materialet utefter individens upplevelser och behov. Och att ingenting hur man än känner är fel utan att man får hjälp att acceptera sig själv och på så sätt bli tryggare och känna att det är ok att vara rädd, må dåligt över blodprov. (...) Dina övningar är jättebra och att du har olika som passar till olika upplevelser och att man gemensamt provar sig fram vad som passar bäst för en själv."

*Din trygghet vid handledd avslappning och hypnos

Jag är legitimerad biomedicinsk analytiker och utövar hypnos under mitt legitimerade yrkesområde. Står under Socialstyrelsens kontroll.

Kontakt 

Kristina Nilsson

Arvidsjaur 070 - 955 83 22

Karlsborg 070 - 955 83 22

kn@vardagsklokhet.se

Kristina Nilsson © 2019 • Vardagsklokhet • kopiera/citera gärna med källhänvisning!

din klokhet, din vardag